Pagina's

woensdag 15 april 2020

Voltmeter 220VAC

Even een tussendoortje.

In het bakje zit het gevaarlijke deel, de hoge spanning met weerstanden en een opto coupler. Hierdoor is de hoge spanning volledig gescheiden van de arduino.

Waarom deze voltmeter?
In het weekend heb ik de auto schoongespoten met de hogedrukreiniger. Die begon iets te stinken naar de typische brandlucht van verbrande elektromotoren. Ik heb daar kennelijk een heel gevoelige neus voor, is al eens gebleken.
Maar hoe kan dat dan, zou je zeggen? Door de hoge spanning!
De netbeheerders hebben enkele decennia geleden afgesproken dat de netspanning gefasseerd omhoog gaat. Van 220volt naar 230, en enkele decennia later naar 240volt.
Maar dat gaat niet zomaar straffeloos. Oude apparaten, en met name de apparaten met magnetische wikkelingen, gaan hier problemen mee krijgen.

De theorie achter magnetische wikkelingen.
Transformatoren en direkt inschakelende motoren zijn zodanig ontworpen, dat ze tegen de magnetische verzadiging aanzitten.
Want extra ijzer, dat meer ruimte voor de verzadiging geeft, betekent ook meer gewicht en grotere apparaten, dus ook duurder. Daar wordt dus niet voor gekozen.
Bij een hogere spanning komt het ijzer eerder in magnetische verzadiging. Dit resulteerrt in een exponentiele verhoging van de (primaire) stroom, en dus meer warmteontwikkeling in de spoelen.

Nu is dat gefasseerd ophogen van de spanning niet zo'n groot probleem, alleen de oude apparaten (denk aan koelkasten en diepvriezers) krijgen het er moeilijk mee.
Maar er is nog iets waar ze niet aan hebben gedacht: zonnepanelen en windmolens. En met name de zonnepanelen die explosief zijn toegenomen. En ongebreiteld, want iedereen mag nog steeds zonnepanelen laten plaatsen.
En wát doen die dingen? Juist ja, de spanning opvoeren van het net, want anders kunnen ze niets leveren. En iedereen wilt toch heel erg graag terugleveren aan het net, dan leveren zonnepanelen tenminste iets op.

Op mijn laatste werkplek hebben we zelfs tot boven de 240volt gemeten. En dat is dan echt teveel voor oude spullen.

Op de apparaten heb je altijd een typeplaatje waarop de spanning staat. Deze is in het gunstige geval 220-230volt. Ik heb nog zelden tot 240volt gezien. Ja, bij computers enzo, die werken met schakelende voedingen. Die kunnen al gauw tot 270volt, want die zijn zelfregulerend.

Dus... heb ik een digitale voltmeter met arduino gemaakt.

Gemeten waarden.
Het valt me op dat gisteren, een bewolkte dag, de spanning de oude waarde van 220volt had. Waarschijnlijk op voorhand toch maar laag gelaten.
Nu zit ik nog geen 100meter van een trafohuisje af, dus heb ik weinig spanningsverlies. De gemeten spanning is dus heel reëel.
Nu, met heel erg veel zon, is de spanning opgelopen naar 224 volt. Niet spectaculair, maar toch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten